Another Europe is possible

Viktig seger för fisken i Europaparlamentet

06/02/2013

Innan omröstningen var klar var det mycket nervositet i parlamentet. Mikael Gustafsson, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet, som arbetat aktivt för att den nya fiskepolicyn ska vara hållbar, är nöjd med dagens omröstning där flera viktiga steg togs.

 

- Den gamla fiskepolicyn har varit en total katastrof. Med nya strikta regler kommer fiskebestånden få möjlighet att växa igen. Det betyder fler jobb, mer och större fisk och bättre ekonomi, för hela fiskerinäringen, säger Mikael.

 

De viktigaste frågorna, om att inte fiska mer än bestånden tål och att stoppa slöseriet där oönskad men helt ätbar fisk, samt andra arter, kastas över bord, döda eller skadade antogs. Även när det gäller fiske i utvecklingsländer togs bra beslut om kontroll och att försvåra för skepp att flagga om.

 

- Det känns oerhört bra idag, att parlamentet verkligen tagit ett positivt steg i rätt riktning. Nu måste vi alla sätta press hemåt och kräva att fiskeministrarna också tar sitt ansvar. Vill vi ha fisk också i framtiden är det nödvändigt, säger Mikael.

 

Nu går frågan vidare till rådet där Sveriges Fiskeminister Eskil Erlandsson kan spela en viktig roll. Parlamentet och Rådet är tillsammans lagstiftande. Därför är detta bara en delseger om än en viktig sådan, som nu måste bevakas och följas upp.
 

Contact Form

×