Another Europe is possible

PvdD roept Japanse walvisjagers terug

30/11/2015

BRUSSEL, 30 november 2015 - Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) roept de Japanse regering op om af te zien van de jacht op walvissen in het Zuidpoolgebied. Japan vaart deze week uit voor een drie maanden-durende walvisjacht.

In een brief aan de Japanse EU-ambassadeur, Kojiri Shiojiri, vraagt Hazekamp aan Japan om de walvisjacht te stoppen en de walvisvaarders terug te roepen uit Antarctische wateren.

"De walvisvaart is een gruwelijke vorm van jacht, waarbij dieren een langdurige doodsstrijd leveren. Terwijl populaties onder druk staan en walvissen steeds minder voorkomen, achtervolgt Japan deze dieren tot in de ijzige wateren van de Antarctische oceaan. Dat is wreed en in strijd met internationale afspraken," aldus de Partij voor de Dieren.

In haar brief wijst Hazekamp, die lid is van de EU-delegatie voor relaties met Japan, op uitspraken van de Internationaal Walviscommissie en het Internationale Gerechtshof in Den Haag; beide keuren de Japanse walvisjacht af.

De walvisjacht kan volgens de Europarlementariër gevolgen hebben voor de handelsrelatie tussen de EU en Japan. "Deze kwestie zal een grote rol spelen wanneer het Europees Parlement zich moet uitspreken over een eventueel vrijhandelsverdrag tussen Japan en de EU," aldus Hazekamp.

 

Tim Feij

Woordvoerder Anja Hazekamp

Eurofractie Partij voor de Dieren

 

Europees Parlement
Rue Wiertz
WIB 02M037                

B-1047 Brussels
Belgium

 

T: 0032 49 122 7830

Contact Form

×