Another Europe is possible

“Leg rekening 3%-eis Brussel niet bij ouderenzorg”

04/02/2013

Europarlementariër Kartika Liotard presenteert voorstellen voor bescherming ouderen

 

“Mensen die afhankelijk zijn van een bejaardentehuis of van thuiszorg, moeten daar onvoorwaardelijk op kunnen rekenen. Een 3%-eis uit Brussel mag nooit invloed hebben op de basisbehoeften en de waardigheid van mensen.” Dat zegt Nederlands Europarlementariër Kartika Liotard vandaag bij de presentatie van haar voorstellen voor 'Actief en gezond ouder worden'. Doel van de plannen is om gemiddeld twee gezonde levensjaren aan onze levens toe te voegen.

 

Liotard pleit ervoor om volksgezondheid een topprioriteit te maken in EU-beleid. Dat kan volgens het parlementslid ondermeer door te zorgen voor een gezondere leefomgeving. “Bij politieke keuzes over bijvoorbeeld verbetering van de luchtkwaliteit of het verbieden van omstreden stoffen in onze voeding, wordt te vaak gekozen voor economische kortetermijnbelangen. Door ervoor te zorgen dat volksgezondheid écht voorop staat, blijven mensen langer gezond en dat levert pas een echte besparing op. Ook meer aandacht voor preventief gezondheidsonderzoek is in dit licht belangrijk,” aldus Liotard.

 

Kritisch is het parlementslid op zogenaamde E-Health programma’s. Brussel laat momenteel onderzoek doen naar de mogelijkheden om ouderen via elektronische weg te verzorgen. “Computers zijn goedkoper dan menselijke verzorgers, maar ze kunnen een mens niet vervangen,” waarschuwt Liotard. “Persoonlijk contact is belangrijk voor ouderen.”

 

Tot slot moet leeftijdsdiscriminatie volgens Liotard beter worden aangepakt. “Als je van mensen vraagt om langer door te werken, dan moet je ze daar ook de kans voor geven. Gelijke toegang tot werk, onderwijs, gezondheidszorg maar ook bijvoorbeeld tot verzekeringen dragen bij aan een actief en gezonder leven op hogere leeftijd.”

 

Donderdagochtend stemt het Europees Parlement in Straatsburg over de voorstellen van Liotard. 

---
Meer informatie:

- Kartika Liotard, Tel: 06-51298808
- Tim Feij, persvoorlichter, Tel: 0032-491227830

- Het debat is maandagavond omstreeks 19:00 uur te volgen via: http://live.europarl.europa.eu/asx/ext/plenary.asx

- De volledige spreektekst en beelden van het debat zijn na het debat te vinden op: www.nietzomaar.eu
 

Contact Form

×