Another Europe is possible

Kritiek op toelating sciencefiction voedsel

28/10/2015

STRAATSBURG, 28 oktober 2015 - "Nieuwe voedingsmiddelen, zoals nanoproducten, insectenburgers en vlees van gekloonde dieren belanden te makkelijk in de winkel. De nieuwe toelatingsprocedure die het Europees Parlement vandaag heeft vastgesteld, garandeert de voedselveiligheid en het welzijn van dieren onvoldoende." Dat zegt Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) naar aanleiding van een stemming in het Europees Parlement over de toelating van nieuwe voedingsmiddelen.

Futuristisch voedsel, zoals nanoproducten, wordt met de nieuwe procedure te snel toegelaten vindt de Partij voor de Dieren. "Nano-ingrediënten zijn minuscule deeltjes die aan voedsel worden toegevoegd om het bijvoorbeeld langer vers te houden. De deeltjes zijn zo klein dat het moeilijk is om ze op te sporen, laat staan dat de veiligheid ervan gegarandeerd kan worden. Voeding met nanotechnologie hoort niet in de winkel, voordat er goede en proefdiervrije testmethodes voor zijn," vindt Hazekamp. "Met de wetgeving die nu gaat gelden, kunnen bedrijven al goedkeuring voor nanovoedsel aanvragen zonder dat er specifieke testmethodes voor zijn. Ook worden dierproeven niet uitgesloten om nanotechnologie te testen."

Een ander kritiekpunt van de Partij voor de Dieren betreft vlees, melk en andere producten van gekloonde dieren en hun nakomelingen.  "Het klonen van dieren is een wrede techniek waarbij 90% van de dieren sterft of mismaakt ter wereld komt. Met de overlevende kloondieren wordt vooral gefokt, waardoor het uiteindelijke voedsel afkomstig is van de nakomelingen van kloondieren. Juist die nakomelingen vallen niet onder het onder de Nieuwe Voedingsmiddelen-regels.

Producten van kloonnakomelingen - waaraan heel veel dierenleed vooraf is gegaan - kunnen hierdoor ongehinderd op ons bord komen. Nog minstens totdat Brussel wetgeving omtrent het klonen van dieren, waaraan al vijf jaar wordt gewerkt, eindelijk heeft afgerond. Een grote meerderheid van de burgers ziet kloonproducten niet ziet zitten en krijgt ze nu opgedrongen. Dat is bizar," aldus Anja Hazekamp.

---

Tim Feij

Woordvoerder Anja Hazekamp

Eurofractie Partij voor de Dieren

Europees Parlement
Rue Wiertz
WIB 02M037                

B-1047 Brussels
Belgium

T: 0032 49 122 7830

W: http://europa.partijvoordedieren.nl

Contact Form

×