Another Europe is possible

Europarlement wil geen bezuinigingen op ouderenzorg

06/02/2013

STRAATSBURG, 6 februari - Ouderen die afhankelijk zijn van zorg, moeten daar onvoorwaardelijk op kunnen rekenen. Een 3%-eis uit Brussel mag nooit invloed hebben op de basisbehoeften en de waardigheid van mensen.
Een ruime meerderheid van het Europees Parlement steunt deze opvatting en stemde vandaag voor een initiatiefrapport van Kartika Liotard voor de bescherming van ouderen. Het is voor het eerst dat het Europees Parlement een allesomvattende visie over ouderenbeleid uitspreekt. Doel van de plannen is om gemiddeld twee gezonde levensjaren aan onze levens toe te voegen.

Liotard pleit ervoor om volksgezondheid een topprioriteit te maken in EU-beleid. Dat kan volgens het parlementslid ondermeer door te zorgen voor een gezondere leefomgeving en betere preventieve gezondheidsscreening. “Door ervoor te zorgen dat volksgezondheid écht voorop staat, blijven mensen langer gezond en dat levert pas een echte besparing op,” aldus Liotard.

E-Health
Kritisch is het parlementslid op zogenaamde E-Health programma’s. Brussel laat momenteel onderzoek doen naar de mogelijkheden om ouderen via elektronische weg te verzorgen. “Computers zijn goedkoper dan menselijke verzorgers, maar ze kunnen een mens niet vervangen,” waarschuwt Liotard. “Persoonlijk contact is belangrijk voor ouderen.”

Het rapport van Liotard pleit verder voor een betere aanpak van leeftijdsdiscriminatie van ouderen. “Als je van mensen vraagt om langer door te werken, dan moet je ze daar ook de kans voor geven. Gelijke toegang tot werk, onderwijs, gezondheidszorg maar ook bijvoorbeeld tot verzekeringen dragen bij aan een actief en gezonder leven op hogere leeftijd,” zegt Liotard.

Doordat een meerderheid van het Europees Parlement de voorstellen van Liotard woensdag steunde in Straatsburg, moet de Europese Commissie hier bij toekomstig beleid rekening mee houden. Het is voor het eerst dat het Europarlement zich expliciet uitspreekt voor bescherming van ouderen in tijden van crisis.
---
Meer informatie:
- Kartika Liotard, Tel: 06-51298808
- Tim Feij, persvoorlichter, Tel: 0032-491227830
- website: www.nietzomaar.eu 

Contact Form

×