Another Europe is possible

EU-parlement weigert garanties over Oekraïne referendum

21/01/2016

STRAATSBURG, 21 januari - Het Europees Parlement weigert op voorhand de garantie te geven dat het de uitslag van het Nederlandse Oekraïne-referendum respecteert. Het parlement stemde vandaag tegen een voorstel van de Partij voor de Dieren, dat garanties eiste over Europese vervolgacties bij een Nederlandse Nee-stem. Het associatieverdrag moet volgens de PvdD geschorst worden als een meerderheid van de Nederlanders zich op 6 april tegen het verdrag uitspreekt. Maar een meerderheid van het Europees Parement is het daar niet mee eens. Het Parlement wil het referendum slechts ´voor kennisgeving aannemen´.

“Dat juist het EU-orgaan dat namens de burgers in Brussel zit een referendum niet serieus lijkt te nemen, is wel heel krom. Een dergelijke houding vervreemdt burgers alleen maar meer van de Europese politiek,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. Hazekamp roept Nederlanders op om op 6 april massaal tegen het associatieverdrag te stemmen en Brusselse eurocraten niet hun zin te geven. “Europa importeert met het associatieverdrag kinderarbeid en dierenleed uit Oekraïne. Wij zullen ons tegen dit verdrag blijven verzetten en hopen dat de mensen in Nederland dat ook massaal zullen doen," aldus de Europarlementariër. 

Hazekamp wijst erop dat Nederland en andere EU-landen zich door het verdrag verplichten om Oekraïense producten toe te laten zonder importheffing. "Die producten zijn vaak geproduceerd zonder respect voor mensenrechten, dierenwelzijn en milieu," aldus Hazekamp.

Probleemproducten
Voorbeelden van Oekraïense probleemproducten zijn eieren uit legbatterijen en foie gras. "Legbatterijen en foie gras zorgen voor immens dierenleed. De productie van foie gras is in veel EU-landen verboden en voor legbatterijen geldt een totaal EU-verbod. Dan is het onacceptabel om dit dierenleed te importeren uit Oekraïne," zegt Hazekamp.

Kinderarbeid
Ook mensenrechten worden in Oekraïne veelvuldig geschonden. Zo komt aan veel Oekraïense producten kinderarbeid te pas. "Bijna 200 duizend Oekraïense kinderen tussen 5 en 14 jaar worden ingezet voor kinderarbeid, vooral in de landbouwsector en in de mijnbouw. Ook met de basisrechten voor oudere werknemers is het slecht gesteld. Zo worden vakbondsleiders geïntimideerd door Oekraïense veiligheidsdiensten en is er discriminatie tegen homo’s op de werkvloer. Zolang deze wantoestanden niet zijn opgelost is een associatieverdrag wat de Partij voor de Dieren betreft onbespreekbaar," aldus Anja Hazekamp.

---

Zie ook het persbericht "EU stemt over Nederlands Oekraïne-referendum"

 

Vriendelijke groeten,

 

 

Tim Feij

Persvoorlichter Anja Hazekamp

Eurofractie Partij voor de Dieren

 

Europees Parlement
Rue Wiertz
WIB 02M037                

B-1047 Brussels
Belgium

 

T: 0032 49 122 7830

W: http://europa.partijvoordedieren.nl

Contact Form

×